Ajudem a fer avançar l’Educació 360, a través de l’acompanyament a projectes pilot al Moianès i a Salt

A principis del 2018 l’Aliança per a l’Educació 360, formada per la Diputació de Barcelona, la Fundació Jaume Bofill i la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica ens va plantejar el repte d’ajudar a desplegar l’Educació 360 al territori. El projecte consistia en fer una mentoria a diversos municipis i territoris que estaven implantant projectes pilot amb perspectiva Educació 360.

L’Educació 360 és una iniciativa que es proposa millorar l’equitat educativa per garantir la igualtat d’oportunitats per a tothom, a través de diferents vies: Connectant tots els aprenentatges que es donen en els diferents temps i espais lectius i no lectius; connectant els diversos agents educatius que treballen al territori; promovent itineraris d’aprenentatge personalitzat, connectant el dins i fora escola.

Concretament, vam acompanyar el municipi de Salt, al Gironès i la comarca del Moianès.

A Salt, on donem suport al desplegament del Pla Educatiu de Salt, l’acompanyament es va centrar en les activitats fora escola en un municipi amb una elevada densitat de població i  una gran diversitat sociocultural. Amb el títol “Educar i conviure en el temps no lectiu en clau 360” el pilotatge es va centrar en analitzar el Programa Juguem? que garanteix un conjunt d’activitats en medi obert i extraescolars de qualitat accessibles per al conjunt d’infants i adolescents de la vila. Aquest projecte ha estat especialment apassionant pels reptes que planteja la igualtat d’oportunitats educatives a un municipi com Salt, amb un nombre tan elevat d’infants i adolescents en situació de vulnerabilitat, i alhora un magma d’entitats, fundacions, iniciatives i administracions actuant al territori. El programa Juguem? és un exemple de capacitat d’adaptació a les necessitats de l’entorn, donant respostes múltiples i connectades sempre amb la voluntat de transformació i de creixement personal dels infants i adolescents. Podeu descarregar la fitxa resultant clicant sobre la imatge.

Al Moianès el repte era organitzar un temps de migdia educatiu i saludable a nivell comarcal en clau Educació 360. A través del projecte Temps del migdia (menjador escolar i activitats de lleure) es volia garantir una qualitat educativa i alimentària, la connexió amb els projectes educatius dels centres, l’equitat en el seu accés, la governança i la sostenibilitat. Tot aquest engranatge permet avançar en la igualtat d’oportunitats educatives a la comarca. Per portar-lo a terme, vam fer un seguit de trobades amb el Consell Comarcal del Moianès i FundEsplai, encarregada de la gestió delegada del menjador escolar i les activitats de lleure del migdia a les escoles, que al seu temps es trobaven amb representants de les escoles, les famílies i els ajuntaments de la comarca. Va ser un procés molt enriquidor pel fet de treballar en xarxa en una comarca poc poblada i de nova creació, però amb una llarga trajectòria en el treball conjunt. Descarregueu la fitxa resultant clicant sobre la imatge.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.