A principis del 2018 l’Aliança per a l’Educació 360, formada per la Diputació de Barcelona, la Fundació Jaume Bofill i la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica ens va plantejar el repte d’ajudar a desplegar l’Educació 360 al territori. El projecte consistia en fer una mentoria a diversos municipis i territoris que estaven implantant projectes pilot amb perspectiva Educació 360.
L’Educació 360 és una iniciativa que es proposa millorar l’equitat educativa per garantir la igualtat d’oportunitats per a tothom, a través de diferents vies: Connectant tots els aprenentatges que es donen en els diferents temps i espais lectius i no lectius; connectant els diversos agents educatius que treballen al territori; promovent itineraris d’aprenentatge personalitzat, connectant el dins i fora escola.
Concretament, vam acompanyar el municipi de Salt, al Gironès i la comarca del Moianès.
A Salt, on donem suport al desplegament del Pla Educatiu de Salt, l’acompanyament es va centrar en les activitats fora escola en un municipi amb una elevada densitat de població i una gran diversitat sociocultural. Amb el títol “Educar i conviure en el temps no lectiu en clau 360” el pilotatge es va centrar en analitzar el Programa Juguem? que garanteix un conjunt d’activitats en medi obert i extraescolars de qualitat accessibles per al conjunt d’infants i adolescents de la vila. Aquest projecte ha estat especialment apassionant pels reptes que planteja la igualtat d’oportunitats educatives a un municipi com Salt, amb un nombre tan elevat d’infants i adolescents en situació de vulnerabilitat, i alhora un magma d’entitats, fundacions, iniciatives i administracions actuant al territori. El programa Juguem? és un exemple de capacitat d’adaptació a les necessitats de l’entorn, donant respostes múltiples i connectades sempre amb la voluntat de transformació i de creixement personal dels infants i adolescents. Podeu descarregar la fitxa resultant clicant sobre la imatge.
Al Moianès el repte era organitzar un temps de migdia educatiu i saludable a nivell comarcal en clau Educació 360. A través del projecte Temps del migdia (menjador escolar i activitats de lleure) es volia garantir una qualitat educativa i alimentària, la connexió amb els projectes educatius dels centres, l’equitat en el seu accés, la governança i la sostenibilitat. Tot aquest engranatge permet avançar en la igualtat d’oportunitats educatives a la comarca. Per portar-lo a terme, vam fer un seguit de trobades amb el Consell Comarcal del Moianès i FundEsplai, encarregada de la gestió delegada del menjador escolar i les activitats de lleure del migdia a les escoles, que al seu temps es trobaven amb representants de les escoles, les famílies i els ajuntaments de la comarca. Va ser un procés molt enriquidor pel fet de treballar en xarxa en una comarca poc poblada i de nova creació, però amb una llarga trajectòria en el treball conjunt. Descarregueu la fitxa resultant clicant sobre la imatge.