Quan ens vàrem plantejar acompanyar metodològicament en el disseny dels debats participatius de Barcelona Futur vàrem tenir molt clar fer-ho a través del Decidim. Us expliquem per què en aquest post.

L’encàrrec: crear un espai de debat obert a tota la ciutadania
L’associació Barcelona Futur es proposava crear espais de debat entre veïns, veïnes i entitats de la ciutat sobre l’acció política a dur a terme al municipi.
Calia, per tant, obrir un espai de debat entorn de les principals preocupacions de la ciutadania, com ara l’habitatge, el model de turisme o la mobilitat urbana, que permetés recollir propostes sobre les actuacions a portar a terme per les administracions i entitats per donar resposta als principals reptes a què s’enfronta Barcelona.
Per què hem escollit la plataforma Decidim?
L’eina que hem escollit per gestionar aquest procés de participació ha estat la plataforma DECIDIM.
DECIDIM és una plataforma digital de participació ciutadana de codi obert i amb totes les garanties de seguretat i democràtiques.
- És una plataforma de codi obert.
- Que té l’objectiu de fomentar la democràcia participativa mitjançant la deliberació, la col·laboració i la decisió a una dimensió massiva, amb la participació de milers de persones en temps real.
- Alineada amb els objectius plantejats per Barcelona Futur, d’apoderar, participar, debatre i consensuar.
- I que ha estat adoptada amb èxit tant per administracions públiques (Barcelona, Terrassa, Sant Cugat, Hospitalet., Diputació de Barcelona, Generalitat de Catalunya) com per organitzacions i entitats sense ànim de lucre (Som Energia, LaFede.cat), i per ciutats i entitats d’arreu del món (ciutat de Helsinki, França, Lille, Ciutat de Mèxic o Waterloo).
DECIDIM permet gestionar tant els espais presencials com els digitals, de manera que tota la informació generada en el marc dels debats quedarà recollida a la plataforma.
La primera fase del projecte ha consistit en el disseny metodològic del procés i l’adaptació, personalització i preparació de la plataforma , per a la qual cosa hem comptat amb la col.laboració de Codegram
Fruit d’aquesta feina ha nascut l’espai Decidim.barcelonafutur. Un espai obert a tota la ciutadania des del que es podrà accedir a informació sobre el procés participatiu, documentació sobre el tema de debat, informació sobre les trobades presencials i espai per a la formulació de propostes.
El primer debat de Barcelona Futur
Aquest mes de setembre s’ha llançat el primer debat, sobre els reptes, oportunitats i propostes entorn a la immigració a Barcelona
El debat es planteja entorn a quatre grans eixos:
- Accés. Quines propostes podem fer en relació amb tot el que passa més enllà de les nostres fronteres i que afecta a la manera com accedeixen les persones immigrades a la nostra ciutat?.
- Acollida. Quines propostes podem fer per el moment inicial d’acollida de les persones immigrades?
- Convivència. Com s»ha de treballar per la convivència entre persones procedents de diferents territoris i cultures?
- Drets bàsics. Quines propostes podem plantejar per fer efectius els drets bàsics que, com a societat d’acollida, cal garantir a les persones immigrades? Quins reptes i propostes formulem en relació a temes com l’habitatge, la salut, l’educació, l’ocupació i el treball?
Per introduir el debat, des de Barcelona Futur s’han elaborat dos vídeos, ambdós penjats a la plataforma decidim: una entrevista a David Buendia, professor de Dret internacional públic a la Universitat de Barcelona, i un diàleg entre Bonaventura Clotet, Cap de serveis de malalties infeccioses de Can Ruti i Óscar Camps, director d’Open Arms, en el marc del cicle «Trobades Impossibles». També es va realitzar una sessió de treball amb les entitats de Barcelona Futur vinculades a l’àmbit de la immigració per explorar reptes, oportunitats i propostes entorn a la immigració a Barcelona.
Tota aquesta documentació està penjada a l’espai de debat obert al Decidim de Barcelona Futur i fins al 9 d’octubre l’espai està obert a noves propostes.