ASOC: un projecte als instituts per aprendre a avaluar polítiques públiques

El programa ASOC

El Programa ASOC és un programa educatiu interdisciplinari innovador pensat per tot tipus d’escoles de secundària per promoure l’auditoria ciutadana de les finances públiques mitjançant l’ús de les dades obertes i les tecnologies de la informació i la comunicació.

Assistència tècnica projecte europeu ASOC
Font: ASOC EU

El projecte es planteja tres grans objectius:

1Donar a conèixer les actuacions que es realitzen amb el finançament de la Unió Europea a través dels Fons de Cohesió
2Introduir el concepte de transparència i de dades obertes i ensenyar a utilitzar-les a través d’un exercici pràctic
3Sensibilitzar sobre la importància de la implicació ciutadana en la supervisió de les polítiques públiques

Aquest programa ha estat desenvolupat a Itàlia des de 2013-2014 i ha rebut reconeixement nacional i internacional com a millor pràctica. Per aquest motiu, des de la Unió Europea s’ha convidat a diferents estats membres a transferir aquesta pràctica al seu territori.

Durant el segon semestre del curs 2019-2020 des de la la Secretaria de Transparència i Govern Obert s’ha coordinat una prova pilot a sis centres educatius de Catalunya durant la qual s’han posat a prova els materials i metodologies del projecte. Hi han participat també el Departament d’Educació i el d’Acció Exterior, i des de Xarxa Consultors hem realitzat l’acompanyament metodològic i didàctic de tot el pilot.

Els projectes d’avaluació de polítiques públiques als instituts

Al projecte ASOC hi han participat cinc centres educatius, d’arreu de Catalunya. Cada centre ha desenvolupat el projecte adaptant-lo a les seves característiques i necessitats, de forma que el programa s’ha implementat en diferents nivells educatius i assignatures. En total han participat en el projecte 136 alumnes i 11 docents.

CentreLocalitatProjecte
Institut Escola l’Agulla del CatllarL’Agulla del CatllarRibera d’Ebre: camí de sirga, camí de riu
Seguiment d’un projecte de transformació del Riu Ebre i el GR-99 en un producte turístic competitiu en l’àmbit de l’excursionisme i el ciclisme
Institut Camp ClarTarragonaRambla Science
Avaluació d’un projecte de rehabilitació que s’està duent a terme al Banc d’Espanya per convertir-lo en un referent científic per a persones de totes les edats, i especialment per a les famílies
Institut Frederic Martí CarreresPalafrugellRevivint el surrealisme
Monitoratge d’un projecte de rehabilitació i museificació de la casa natal de Salvador Dalí
Institut RocagrossaLloret de marMar i muntanya: sempre endevant
Seguiment d’un projecte de creació de 7 rutes a la província de Girona per atraure nous públics interessats en el turisme cultural i natural
Institut Les Cinc SéniesMataróTransformem Mataró
Estudi d’un projecte per promoure la transició cap a un ús net de l’energia a Mataró

Els resultats de les avaluacions

Tot i les dificultats que s’han produït durant el present curs acadèmic, derivades de la situació de confinament i la suspensió de les classes presencials, tots els equips participants han pogut finalitzar el projecte i elaborar un vídeo final presentant les seves conclusions.

Per al tancament del projecte pilot es va organitzar una jornada de presentació. En principi aquesta jornada havia de ser presencial, però les circumstàncies varen obligar a replantejar la idea inicial amb la realització d’un acte on line. L’acte es va organitzar des de la plataforma zoom i es va emetre en directe per YouTube.

Tant els vídeos com els informes elaborats des dels instituts estàn penjats a la plana web del projecte ASOC.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.