Cocreació per al disseny d’eines de decisions compartides en salut.

El projecte de Decisions Compartides consisteix en una iniciativa que promou un canvi de paradigma en l’atenció sanitària. El seu objectiu principal és contribuir a avançar cap a un model on professionals de la salut i ciutadania participin activament en el procés de la decisió, arribant a poder escollir l’opció més adequada per a cada persona, tenint en compte les seves preferències i valors.

Aquesta iniciativa genera continguts sobre diagnòstic, tractament i situacions diverses que poden sorgir en els processos de malaltia de les persones. També desenvolupa eines per afavorir la presa de decisions compartides entre pacients i professionals de la salut sobre les diferents opcions de tractament i de proves diagnòstiques.

Així doncs, en el procés de presa de decisions compartides es contemplen diferents situacions que, de vegades sorgeixen en la relació pacient-professional de la salut. Algunes situacions identificades són:

  • Possibilitat de triar entre diferents opcions terapèutiques: farmacològiques i/o tractaments, proves diagnòstiques.
  • Perspectives i preocupacions de professionals i pacients en el procés terapèutic
  • Gestió de situacions problemàtiques com conflictes emocionals, pràctics, intel·lectuals

En el marc d’aquest projecte, des de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) s’han desenvolupat diverses eines de suport al procés de presa de decisions, en les que es mostren els beneficis i els riscos de les diferents opcions amb l’objectiu de millorar la comprensió de les persones sobre els riscos i la seva participació en la presa de decisions.

Fins ara, s’han desenvolupat eines de decisions compartides sobre artritis reumatoide, ostomia urològica, reconstrucció mamària, ostomia digestiva, malaltia renal crònica, càncer de pròstata, anticoncepció, atenció al final de la vida, esclerosi múltiple, diabetis melitus tipus 2, artrosi de genoll, aneurisma aorta abdominal i síndrome canal carpià.

decisionscompartides.gencat.cat/

Per a cada una d’aquestes eines es desenvolupen els següents continguts:

Des de Xarxa Consultors hem acompanyat a l’AQuAS en l’elaboració de diverses eines de Decisions Compartides sobre Ostomia Urològica, Esclerosi Múltiple i ELA. Per fer-ho hem treballat conjuntament amb persones afectades per la malaltia, persones cuidadores i professionals en processos de cocreació que han tingut com a objectius principals.

  1. Elaborar l’apartat de preguntes freqüents a partir del que els preocupa als pacients.
  2. Elaborar una proposta d’eina de decisions compartides o revisar les eines existents

La informació generada en el marc dels grups focals s’ha integrat en les eines de Decisió Compartida, en les que ha participat un equip pluridisciplinar de professionals de la salut, associacions de pacients i ciutadania, professionals de la comunicació i el disseny de continguts, societats científiques i el Consell Consultiu de Pacients.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.