Des de fa tres estem treballant pel Consorci de Benestar Social de l’Alt Empordà, ajudant-los a millorar la detecció de necessitats socials en el territori.
El punt de partida va ser el procés de planificació estratègica, durant el qual varem donar suport per definir els objectius estratègics que havien de guiar l’actuació del futur Consorci a curt i mig termini. En aquest Pla, es varen proposar una sèrie d’objectius estratègics, entre els quals es trobaven l’adaptació de la cartera de serveis a les necessitats del territori, la promoció de la participació ciutadana en la millora dels serveis socials i la difusió de la cartera de serveis del Consorci entre la ciutadania.
Per a donar resposta a aquest objectius, durant el 2010 varem endagar un procés participatiu per a la detecció de les necessitats socials amb l’objectiu de crear eines de suport per a la planificació pública en l’àmbit del Benestar Social a traves de la participació ciutadana. Durant aquest procés es varen realitzar diferents accions amb professionals del Consorci, persones usuàries dels serveis socials, ciutadania en general i entitats del tercer sector, implicant-los de manera activa en la detecció de necessitats. La informació resultant d’aquest procès es pot consultar aqui.
Per tal de donar continuïtat al procés de detecció de necessitats es va creure necessari crear un canal permanent de comunicació amb les entitats del territori. Durant el 2011 estem acompanyant al Consorci amb la creació de la Taula de Benestar Social i de l’Observatori de necessitats socials de l’Alt Empordà. Dos eines que han de permetre al Consorci fer un pas més que permeti incorporar processos de participació ciutadana en el seguiment de les necessitats socials i en la planificació de les polítiques públiques per a donar resposta a aquestes necessitats. En el Blog de la Taula de Benestar Social podeu consultar tota la informació sobre l’activitat d’aquesta taula.
1 comentario en «Procès participatiu a l’Alt Empordà»