Segona edició dels programa ASOC Catalunya (OpenCohesion School)

Què és el programa ASOC?

El Programa ASOC és un programa educatiu interdisciplinari innovador pensat per tota mena d’escoles de secundària per tal de desenvolupar capacitats digitals a través d’activitats de monitoratge cívic sobre polítiques públiques desenvolupades a través dels Fons de Cohesió en la seva comunitat, i mitjançant la utilització de dades obertes. Els centres educatius participants desenvolupen un projecte que consisteix en escollir un projecte finançat amb fons europeus i avaluar-lo, utilitzant diferents eines de recollida i anàlisi de dades: dades obertes, recollida d’informació secundària, realització d’entrevistes i visita al projecte. En finalitzar el curs, cada un dels equips ha de realitzar un vídeo curt explicant la seva recerca de manera creativa, i s’organitza un acte final de presentació de tots els projectes participants.

Durant el passat curs 2019-2020 es va dur a terme la primera edició on van participar un total de 6 instituts. Aquest any, participen un total de 9 centres educatius i en alguns d’ells més d’una classe, havent-hi un total de 17 grups participants.

Desenvolupament del projecte

El projecte, va iniciar-se al mes de desembre i, fins al moment, els diferents grups participants han començat a iniciar els seus projectes. Pel que fa al professorat, mensualment s’organitzen webinars per explicar el què s’ha de fer en cada part del projecte així com els diferents exercicis que han de presentar. Per la seva banda, s’acompanya als alumnes amb la realització de diferents tallers sobre els temes treballats, i posant a la seva disposició tots els materials per desenvolupar el projecte a través del web.

Imatge del Webinar 2 on s’explicava com obtenir dades i, sobretot, com analitzar-les (eina fonamental per el desenvolupament del projecte)
Font: @RogerBuch

A mesura que es desenvolupa el projecte, els diferents equips,  fan servir les xarxes socials com a eina per difondre els seus projectes i explicant com està sent el desenvolupament dels seus respectius projectes.

Reflexions

L’existència de programes com aquest, permeten que els alumnes siguin capaços d’aprendre a avaluar polítiques públiques des d’una visió innovadora, ja que parteixen de l’ús de metodologies actives per tal de desenvolupar els seus projectes. 

En tot moment, la recerca es realitza des d’una perspectiva pràctica (han de buscar dades, realitzar infografies, entrevistes, visitar els llocs que estan estudiant, etc.) cosa que permet un aprenentatge  significatiu sobre l’estudi de la recerca.

La participació en aquest tipus de projectes permet que la joventut tingui una visió més acurada i propera sobre el que són les polítiques públiques. És una bona manera d’endinsar-se en la comprensió i anàlisi de les polítiques públiques, quina utilitat poden tenir, per què serveixen, i, alhora, aprendre sobre quines són les inversions que realitzen els estats (en aquest cas en concret, quines són les inversions dels fons europeus). I, qui sap, pot ser una bona forma de fer emergir vocacions per a futurs sociòlegs i politòlegs!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.