A Xarxa Consultors som expertes en metodologies i dinàmiques de participació i treball col·laboratiu, tant on-line com off-line, i les incorporem en els nostres projectes de participació infantil com són consells d’infants i consells d’adoelscents. Utilitzem eines i metodologies que faciliten l’intercanvi d’idees i el flux d’informació, la motivació a participar, la comunicació, la reflexió, etc, prioritzant la utilització d’eines de software lliure i respectuoses amb la protecció de dades. A sota us deixem alguns exemples:
El TeleConsell de Vilassar de Mar
Cansades de fer reunions virtuals mitjançant eines de videoconferència, per a la celebració del Dia Internacional dels Drets dels Infants a Vilassar de Mar ens vàrem embarcar en la producció d’un esdeveniment on-line, retransmès en streaming per Youtube. Així va sortir la idea del TeleConsell, un informatiu fet per infants i adolescents del poble, amb reportatges, entrevistes i fins i tot una última hora sobre com estan vivint aquest 2020. Més de 50 persones van seguir l’esdeveniment en directe, i el vídeo va tenir 350 visualitzacions els dies posteriors. Però el millor van ser les cares dels Consellers i Conselleres després d’haver «sortit en antena». Va ser una gran experiència!
Post-its digitals per debatre sobre els drets dels infants a Montgat
Les dinàmiques d’aportacions d’idees amb post-its o cartolines de colors eren habituals als consells d’infants presencials. En les videoconferències no poden faltar les dinàmiques de grup on-line, per això utilitzem eines com canvanizer, mural, miro, mentimeter o kahoot, que permeten compartir idees amb “post-its virtuals”, mapes mentals, priorització de propostes, núvols de conceptes, jocs de preguntes, etc. El Consell d’Infants i Adolescents de Montgat fa uns dies va debatre sobre com s’estan respectant els drets dels infants al poble en el marc de la Covid19.
Les exposicions virtuals de Manlleu i Vilassar de Mar
Són moltes les eines per compartir continguts i gestionar informació de forma senzilla i intuïtiva que trobem a la xarxa. Recentment, el Consistori Infatil de Manlleu va penjar les seves propostes de logotip a un Padlet , amb l’ajuda dels tutors i tutores d’aula, i ens vam adonar que havíem creat una exposició virtual oberta a infants, famílies, veïns i veïnes. A Vilassar de Mar, a través de programes com genal.ly i piktochart hem pogut crear una exposició virtual sobre la història del Consell d’Infants, amb enllaços a les activitats i propostes des de la seva creació fins a l’actualitat.
La videoacta de l’Espai de participació d’adolescents
Per als grups d’adolescents els vídeos són les eines més comunes per a compartir continguts, per això després de cada trobada de l’espai de participació d’adolescents de Manlleu, 2 o 3 membres expliquen en un minut què s’ha fet a la trobada i ho editem amb Movavi. Així, la resta d’adolescents de l’institut poden seguir què s’està parlant en aquest espai.