TeleConsell, post-its digitals, exposicions virtuals, videoactes… així són els consells d’infants i adolescents en temps de pandèmia

A Xarxa Consultors som expertes en metodologies i dinàmiques de participació i treball col·laboratiu, tant on-line com off-line, i les incorporem en els nostres projectes de participació infantil com són consells d’infants i consells d’adoelscents. Utilitzem eines i metodologies que faciliten l’intercanvi d’idees i el flux d’informació, la motivació a participar, la comunicació, la reflexió, etc, prioritzant la utilització d’eines de software lliure i respectuoses amb la protecció de dades. A sota us deixem alguns exemples:

El TeleConsell de Vilassar de Mar

Cansades de fer reunions virtuals mitjançant eines de videoconferència, per a la celebració del Dia Internacional dels Drets dels Infants a Vilassar de Mar ens vàrem embarcar en la producció d’un esdeveniment on-line, retransmès en streaming per Youtube. Així va sortir la idea del TeleConsell, un informatiu fet per infants i adolescents del poble, amb reportatges, entrevistes i fins i tot una última hora sobre com estan vivint aquest 2020. Més de 50 persones van seguir l’esdeveniment en directe, i el vídeo va tenir 350 visualitzacions els dies posteriors. Però el millor van ser les cares dels Consellers i Conselleres després d’haver «sortit en antena». Va ser una gran experiència!

Post-its digitals per debatre sobre els drets dels infants a Montgat

Les dinàmiques d’aportacions d’idees amb post-its o cartolines de colors eren habituals als consells d’infants presencials. En les videoconferències no poden faltar les dinàmiques de grup on-line, per això utilitzem eines com canvanizer, mural, miro, mentimeter o kahoot, que permeten compartir idees amb “post-its virtuals”, mapes mentals, priorització de propostes, núvols de conceptes, jocs de preguntes, etc. El Consell d’Infants i Adolescents de Montgat fa uns dies va debatre sobre com s’estan respectant els drets dels infants al poble en el marc de la Covid19.

Les exposicions virtuals de Manlleu i Vilassar de Mar

Són moltes les eines per compartir continguts i gestionar informació de forma senzilla i intuïtiva que trobem a la xarxa. Recentment, el Consistori Infatil de Manlleu va penjar les seves propostes de logotip a un Padlet , amb l’ajuda dels tutors i tutores d’aula, i ens vam adonar que havíem creat una exposició virtual oberta a infants, famílies, veïns i veïnes. A Vilassar de Mar, a través de programes com genal.ly i piktochart hem pogut crear una exposició virtual sobre la història del Consell d’Infants, amb enllaços a les activitats i propostes des de la seva creació fins a l’actualitat.

La videoacta de l’Espai de participació d’adolescents

Per als grups d’adolescents els vídeos són les eines més comunes per a compartir continguts, per això després de cada trobada de l’espai de participació d’adolescents de Manlleu, 2 o 3 membres expliquen en un minut què s’ha fet a la trobada i ho editem amb Movavi. Així, la resta d’adolescents de l’institut poden seguir què s’està parlant en aquest espai.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.